Posted by: msmnotts | June 25, 2008

Hijrah

Assalamualaikum to readers,

As of 25th June 2008 msmnotts.wordpress.com will migrate to the new address http://msmemsy.wordpress.com. The step taken was necessary as to achieve MSM objectives. All the articles in msmnotts will be transfered to the new address gradually.

We are positive that this migration will bring more interesting and new direction of disscussion in the community. We hope to see you active again in the new blog.

Thank you for your contribution and have a great summer holiday.

Those who believe, and those who emigrate and strive in the cause of Allah, have deserved Allah’s mercy. And Allah is Forgiver, Most Merciful. ( Al-Baqarah: 218 )

Posted by: sendayu | June 16, 2008

Youtube

melihatkan keadaan sekeliling yang x habes2 memeningkan kepala..terlintas di fikiran ana untuk melihat youtube.. dan apa yang ana dpt amatlah menenagkan dan menyejukkan pandangan… (jgn silap fhm) Dan kali ini ana ingin berkongsi sesuatau yang mungkin akan meluaskan pandangan pembaca semua terhadap dunia sekarang yg semakin dijajah oleh Konco-Konco barat dan Zionis… Memanglah bukan semua orang berjaya ditawan pemikrannya oleh mereka..

Baiklah.. kita mulakan dengan satu klip video .. sungguh mengasyikkan…. lihat sama2…

dah habes tgk..?? amacam..?? menangis..?? rilek lah … mmg mengasyikkan.. seorang bdk kecil sudah pandai membaca Quran dgn sungguh sedap… Masya Allah… susah untuk di bayangkan dengan kata-kata…

baiklah… sedia dengan klip video yg kedua….?? Hayatilah… SILA LIHAT SAMPAI HABIS…

DH HABIS TGK..?? apakah perasaan anda..? sgt sedih..??nangih sudah semestinya.. baiklah.. kalo malas nk tgk video tuh x per ah… kalo yg dah tgk… anda sudah tgk dua video di atas bukan..?? baik marilah..

kita lihat pula video yg ketiga… Untuk pengatahuan video yg di atas sekali adalah bdk dekat Bosnia… yg kedua pulak sepeti yang diketahui keadaan budak dekat Palestin..Baiklah.. kali ini ana akan lihatkan kepada pembaca semua klip yg ketiga.. kali ini bukan dr Negara yg asing lg…

kali ini bukan setakat menonton atau menghayati… ana ajak pembaca semua berfikir dgn akal yang waras… SAKSIKAN……..

hahaha.. ana lupa pulak nk tulis kt atas yg video ini tidak digalakkan sama sekali dilihat sehingga habis.. ttp jika untuk memberi pengajaran apa salahnya..??

baiklah… ketiga2 video sudah disaksikan.. dr tiga buah Negara yg berlainan dr benua yg berbeza.. yg eprtama dr benua Eropah, yang kedua dr Asia Barat dan yang ketiga dari…_____ isy isy isy…. x sanggup nk mengaku Negara sendiri.. Sungguh Memalukan..!!!

Aamacam..?? ade yg x puas hati lagi apabila ana mengatakan bahawa Malaysia MEMANG SUDAH DIJAJAH OLEH BARAT…

Baiklah.. ana rase x payah lagi diulas panjang kenaper ana meletakkan ketiga2 vid tersebut.. Bandingkan Bagaimana keadaan ataupon sistem yg diterapkan kpd anak2 kecil di Malaysia dengan apa yang terjadi di Luar sana…

Mungkin ada yang mengatakan “hek ele… diorang memang orang Arab.. boleh lah bace Qur’an camtuh..kita orang Asia nih susah sket…”

Masya Allah.. mungkin mereka yang bercakap mcmtu adek2 dier ade masuk program Anak-Anakku kot…hehhe… Kalo cmtuh mari kita lihat klip yang keempat pulak..

amacam..?? maseh lagi mahu membela program tajaan Yahudi di Malaysia dengan mngatakan kita tidak boleh buat program agama untuk anak2 kecil kita dgn alasan mereka masih terlalu kecil..?? lihat sahaja klip video td.. sudah terang dan jelas lagi bersuluh…Negara Indonesia yang hanya jiran kita boleh sahaja membuat program Pildacil-Pemilihan Dei’ Cilik… kemana perginya program ini di Malaysia..?? tidak relevankah program realiti tv agama untuk anak2 kecil di Malaysia..?? Apa bezanya Indonesia dgn Malaysia..?….

Budak kecil dr Bosnia, mampu membacakan yasin dgn suara yg merdu..

Budak yg berada di Palestin, terpaksa bbertungkus lumus menyelamatkan nyawa masing2… sudah mampu mengerti apa itu jihad..

Indonesia pula, mampu menerbitkan satu rancangan realiti tv untuk budak kecil yg bertemakan Pencarian Dae’i (pendakwah) Cilik.. seorang peserta pertandingan seperti yg ditunjukkan mampu memberikan ceramah tntg kesabaran kpd orang ramai.. bukan setakat itu, mampu berhujah dgn hadis dan al qur’an..Subhanallah..!!

Manakala di Malaysia pula..?? Arghh..!!! Mampu menari di usia yg begitu kecil..?
x heranlah jika industri perlacuran negara tumbuh seperti cendawan lepas hujan pd 10 tahun akan datang……….

ha..! siapa yang berbangga dengan Malaysia sebagai Negara Islam contoh sila jawab…!!

Umur yang lebih Kurang sama… AGAMA yang sama… tetapi..?? apa yang membezakan nya..??tensionArghh…!!
Malaysia….oh…Malaysia… sampai bila kamu hendak lena di pangkuan Yahudi laknatullah…!!

diambil daripada blog: http://cetusanmindaseorangpemuda.blogspot.com/

Posted by: msmnotts | June 16, 2008

Lambaian Kaabah 2008/1429H

Rebutlah peluang lima perkara sebelum datang lima perkara yang lain, iaitu masa muda mu sebelum datangnya hari tua, masa sihat mu sebelum datang masa sakit, masa kaya mu sebelum papa, masa lapang mu sebelum datangnya waktu sibuk dan masa hidup mu sebelum datang saat kematian.

Pendaftaran untuk menunaikan haji dan kursus haji dibuka sekarang!!!

Sebarang pertanyaan boleh menghubungi mana-mana wakil MSM atau emel ke amirasyid@yahoo.com

Posted by: hartono86 | June 1, 2008

Countdown….

F A M I L Y

I ran into a stranger as he passed by,
“Oh excuse me please” was my reply.

He said, “Please excuse me too;
I wasn’t watching for you.”

We were very polite, this stranger and I.
We went on our way and we said goodbye.

But at home a different story is told,
How we treat our loved ones, young and old.

Later that day, cooking the evening meal,
My son stood beside me very still.

When I turned, I nearly knocked him down.
“Move out of the way,” I said with a frown.

He walked away, his little heart broken.
I didn’t realize how harshly I’d spoken.

While I lay awake in bed,
God’s still small voice came to me and said,

“While dealing with a stranger,
common courtesy you use,
but the family you love, you seem to abuse.

Go and look on the kitchen floor,
You’ll find some flowers there by the door.

Those are the flowers he brought for you.
He picked them himself: pink, yellow and blue.

He stood very quietly not to spoil the surprise,
you never saw the tears that filled his little eyes.”

By this time, I felt very small,
And now my tears began to fall.

I quietly went and knelt by his bed;
“Wake up, little one, wake up,” I said.

“Are these the flowers you picked for me?”
He smiled, “I found ’em, out by the tree.

I picked ’em because they’re pretty like you.
I knew you’d like ’em, especially the blue.”

I said, “Son, I’m very sorry for the way I acted today;
I shouldn’t have yelled at you that way.”

He said, “Oh, Mom, that’s okay.

I love you anyway.”

I said, “Son, I love you too,
and I do like the flowers, especially the blue.”

FAMILY
Are you aware that if we died tomorrow, the company

that we are working for could easily replace us in

a matter of days.

But the family we left behind will feel the loss

for the rest of their lives.

And come to think of it, we pour ourselves more
into work than into our own family,
an unwise investment indeed,
don’t you think?

So what is behind the story?

Do you know what the word FAMILY means?
FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU

Posted by: sendayu | May 28, 2008

Jaulah Cambridge

Assalamualaikum,

Ana hendak berkongsi pengalaman kami berlima ( Abg Nazri – mas’ul jaulah, Ijam – setiausaha xrasmi, Mat – co-pilot, Arsyad – punter terbaik dan Hazwan – pendayung bersemangat) di Cambridge bumi perkumpulan cendikiawan masa kini.

Apa yang ana maksudkan dengan bumi cendikiawan adalah kerana Cambridge sepertimana yang antum semua ketahuan, mempunyai reputasi yang sangat tinggi dari segi akademiknya dimana lahirnya ramai tokoh barat yang telah membawa perubahan kepada dunia. Dibumi ini kami telah pelajari banyak perkara dan berjumpa dengan orang2 yang mantap2.

InsyaAllah ana mulakan dengan setibanya kami di bilik akh Abg. Muhammad di college kediamannya St Edmund College, kami telah disambut dengan seukir senyuman dari akh Abg. Muhammad kemudiannya kami dipelawa masuk kedalam collegenya untuk santapan malam yang telah disediakan.. Alhamdulillah

Abg. Muhammad

Sebelum tiba ke bilik akh Abg. Muhammad, kami berjumpa dengan jirannya bernama Shehu, seorang muslim dan juga ahli Fizik dari Nigeria yang kini sedang buat phD dalam String Theory di Cambridge. Ana pada mulanya terkejut apabila mengetahui dihadapan ana adalah seorang yang sedang mengkaji suatu yang sangat hangat diperkatakan dalam dunia fizik. Ana bersyukur kerna berpeluang untuk berjumpa dan mengenali beliau.

Pada malam itu kami diberi pengisian oleh akh Abg. Muhammad selepas sesi taaruf. Pengisian akh Abg Muhammad menyentuh banyak aspek dari Tujuan Hidup, ISK, Pengislahan, 7 Marhalah Dakwah, Siapa Pemuda dan Peranan Pemuda. Pengisian yang diberikan sedikit sebanyak telah membuka mata kami tentang peranan kami sebagai seorang pemuda dan kepentingan kami dalam dakwah.

Keesokkannya hari tidak begitu memberangsangkan.. sehari hujan di Cambridge, kami bersarapan di Dinning Hall college akh Abg. Muhammad. Merasa juga lah kami makanan orang Cambridge (akh Abg. Muhammad belanja).. kami kemudiannya redah juga gerimis yang turun untuk ke tempat mengambil boat punting (St John College)… kami pada mulanya mengalami masalah mengendali boat tersebut (semua xreti).. selepas seketika kami pun mulalah perjalanan kami berpunting di Cambridge meredah hujan… pergerakan kami yang seperti Brownian Motion telah mendapat perhatian ramai dan kami telah menjadi agak famous pada hari tersebut.. huhu..(ramai pulak yang amik gambar kami) pengalaman berpunting sangat menyeronokkan dan letih.. InsyaAllah lepas nh kena buat kelas cara2 nak handle punting hehe…

Lepas 3jam membanting tulang 2 kerat mengerah tenaga dan keringat menolak boat punting melawan arus dan angin kuat yang melanda, kami tiba semula ke St John College, diatas boat punting tersebut sebelum tiba ke college, kami telah sama2 berkongsi pendapat tentang conclusion yang kami dapat dari aktiviti berpunting.. kami mendapat reaksi dari jawapan banyak dari Arsyad dan Hazwan.

Kami kemudiannya berjalan2 disekeliling town sambil melihat suasana yang damai dan permai Cambridge. Akh Abg. Muhammad menunjukkan kami college2 famous dan kaya di Cambridge dan tempat pengambaran Harry Potter. Kami kemudiannya melawat museum dan college kediaman Tunku Abdul Rahman ketika beliau sedang belajar di Cambridge. Setelah penat berpusing2 dalam town kami dibawa ke luar bandar untuk mendapatkan makanan halal.. Terdapat sebuah masjid yang berdekatan, dimasjid tersebut selepas kami solat, datang 2 orang tabligh menyapa kami. Kami pun mendengar tazkirah yang diberikan oleh tabligh tersebut.. yang menariknya, apa yang dikongsi oleh saudara tabligh tersebut merupakan konsep2 berDF yang sangat simple untuk dilakukan tetapi kita xsedar.. apa yang terkesan adalah kata2nya “You are here, chosen by Allah is for a purpose. Your degree is number 2, you are here is to spread the words La ila ha illallah.” MasyaAllah…

Selepas sesi kami bersama saudara tabligh tersebut, kami pulang semula ke college akh Abg. Muhammad untuk berehat. Kami kemudian pulang semula ke Notts selepas bersalaman dengan akh Abg Muhammad.

Ana personally sangat bersyukur mendapt peluang untuk pergi berjaulah bersama2 ke Cambridge.. Alhamdulillah
banyak yang ana pelajari ketika di Cambridge dan insyaAllah ana harap dapat dikongsikan bersama dengan antum semua… InsyaAllah ini sedikit sebanyak apa yang ana dapat berkongsi dengan antum.. harap dapat dimanfaatkan..

Posted by: sendayu | May 28, 2008

Ghuraba – by Khalid Yasin

Posted by: sendayu | May 28, 2008

ABU BAKAR SHIDDIQ RA.

ABU BAKAR SHIDDIQ RA. MENCERTTAKAN KEISLAMAN DAN KESULITANNYA

Ketika Islam mulai berkembang, orang-orang yang baru memeluk Islam akan menyembunyikan ke-Islamannya. Memang Rasulullah saw. pun menganjurkan hal itu agar mereka tidak dianiaya. Setelah pemeluk Islam berjumlah 39 orang, Abu Bakar r.a. meminta izin kepada Rasulullah saw. agar diperbolehkan mendakwahkan Islam secara terbuka. Tetapi Nabi saw. melarangnya. Namun karena Abu Bakar r.a. mendesak Nabi saw., maka akhirnya Rasulullah saw. mengizinkannya. Kemudian.Abu Bakar r.a. meng-ajak seluruh orang Islam untuk berkumpul di Masjidil Haram. Ketika itulah Abu Bakar r.a. mulai menyampaikan khutbahnya, dan itulah khutbah per-tama dalam sejarah Islam. Pada hari itulah Hamzah r.a., paman Rasulullah saw. memeluk Islam, dan pada hari ketiganya, Umar bin Khaththab memeluk Islam

Ketika khutbah dimulai, kaum muslimin diserang oleh orang-orang kafir dari segala arah. Mereka pun menganiaya Abu Bakar Shiddiq r.a. hingga tubuhnya berlumuran darah. Padahal Abu Bakar r.a. adalah seorang yang terkemuka dan dimuliakan oleh masyarakat Makkah. Hidung dan

telinganya mengeluarkan darah sehingga orang-orang tidak dapat mengenali-nya lagi. Dia ditendang, dipukuli dengan sendal, diinjak, dan segala bentuk penganiayaan yang dapat mereka lakukan. Akhirnya Abu Bakar r.a. pengsan. Ketika Banu Taim (kaumnya Abu Bakar r.a.) mendengar hal itu, mereka segera mengangkat tubuh Abu Bakar r.a.. Mereka sangat pesimis terhadap keselamatan Abu Bakar r.a.. Mereka segera naik ke Ka’bah dan mengumumkan, “Jika dalam peristiwa ini Abu Bakar meninggal dunia, maka sebagai gantinya kami akan membunuh Utbah bin Rabiah!” Mereka mengatakan hal ini karena Utbah bin Rabi’ah yang sangat berperanan dalam peng­aniayaan tersebut.

Abu Bakar r.a. masih dalam keadaan pengsan hingga sore hari. Dia baru dapat berbicara pada petang harinya, walaupun terasa masih sulit. Ucapannya yang pertama adalah, “Bagaimana keadaan Rasulullah?” Orang-orang yang berada di sekitarnya mengira bahwa hal itu terjadi karena Rasulllah saw.. Walaupun selama sehari penuh dia pengsan dan hampir meninggal, tetapi ketika dia sadar, yang ditanyakannya adalah keadaan Rasulullah saw. Ini adalah karena rasa cintanya kepada Rasulullah saw.. Akhirnya mereka meninggalkan Abu Bakar r.a. dengan perasaan kesal.

Ternyata Abu Bakar r.a. masih mempunyai harapan untuk hidup dan mulai dapat berbicara. Ibunda Abu Bakar r.a. menyuruh Ummu Khair agar menyiapkan makanan dan minuman untuk Abu Bakar r.a.. Setelah siap, makanan itu dihidangkan kepada Abu Bakar r.a., namun dia menolak makanan tersebut. Keinginannya ketika itu hanyalah berita tentang kese­lamatan Rasulullah saw. Dia menyuruh ibunya agar menanyakan Rasulullah saw. kepada Ummu Jamil r.a. (saudara perempuan Umar r.a.). Karena per-mintaan anaknya yang terluka parah itu, maka ibunya menunaikan permintaan itu dengan pergi ke rumah Ummu Jamil r.a..

Setibanya di sana, ibunda Abu Bakar r.a. bertanya kepada Ummu Jamil r.a. tentang keadaan Rasulullah saw.. Ummu Jamil r.a. menyembunyikan ke-Islamannya karena dia baru memeluk Islam. Ummu Jamil r.a. berkata, “Saya tidak kenal dengan Muhammad dan Abu Bakar, tetapi izinkanlah saya melihat keadaan anakmu Abu Bakar.” Maka mereka berdua segera menemui Abu Bakar r.a. yang terluka parah.

Ummu Jamil r.a. menangis ketika melihat keadaan Abu Bakar r.a. yang terluka parah. Dia berkata, “Apa yang dila-kukan oleh orang-orang jahat itu? Semoga Allah saw. membalas kelakuan mereka.” Lalu Abu Bakar r.a. bertanya kepada Ummu Jamil r.a., “Bagaimana keadaan Rasulullah?” Ummu Jamil r.a. memberi isyarat kepada Abu Bakar r.a. karena khawatir perkataannya akan didengar oleh Ummu Khair r.a., ibunda Abu

Bakar r.a. yang ketika itu belum memeluk Islam. Abu Bakar r.a. berkata, “Jangan khawatir tentang ibu saya. Kabarkan kepada saya tentang keadaan Rasulullah.” Ummu Jamil r.a. menjawab, “Alhamdulillah, beliau berada dalam keadaan baik dan sehat.” Abu Bakar r.a. bertanya lagi, “Di manakah beliau berada saat ini?” Ummu Jamil r.a. menjawab, “Beliau berada di rumah Arqam r.a.” Lalu Abu Bakar r.a. bersumpah, “Demi Allah, saya tidak akan makan dan minum, sebelum berjumpa dengan Rasulullah.”

Sebenarnya ibunya sangat ingin memberi makan kepada Abu Bakar r.a., tetapi karena Abu Bakar r.a. bersumpah bahwa dia tidak akan makan sebelum berjumpa dengan Nabi saw. maka akhirnya ibunya tidak dapat menahan keinginan anaknya itu. Kemudian ibunya menunggu sampai jalan di depan rumahnya menjadi sepi, agar mereka dapat bertemu Nabi saw. tanpa diketahui orang.

Pada malam harinya, diajaklah Abu Bakar r.a. ke rumah Arqam r.a. untuk menjumpai Rasulullah saw.. Setelah keduanya bertemu, maka Abu Bakar r.a. segera memeluk Rasulullah saw.. Demikian juga Rasulullah saw. keduanya menangis, dan semua kaum muslimin yang ada di situ pun menangis, karena terharu melihat keadaan Abu Bakar r.a.. Kemudian Abu Bakar r.a. memperkenalkan ibunya, Ummu Khair kepada Rasulullah’ saw. dan berkata, “Wahai Rasulullah, dia adalah ibu saya, berdoalah untuknya dan bujuklah dia agar mau memeluk Islam.” Kemudian Rasulullah saw. men-doakan hidayah untuknya dan mengajarkan tentang Agama Islam. Dan saat itu juga, ibunda Abu Bakar r.a. masuk Islam.

Hikmah dari kisah di atas:

Seringkali orang menyatakan cintanya apabila berada dalam keadaan senang, gembira, dan menguntungkan. Tetapi cinta sejati hanya akan terlihat jika berada dalam keadaan sulit, musibah, dan tidak menguntungkan, namun perasaan cinta masih tetap bertahta di hatinya.

Posted by: sendayu | May 28, 2008

Kisah Ghulam

Shuaib ra berkata:Bersabda Rasulullah saw: dahulu ada seorg raja yg mempunyai seorg ahli sihir:maka ketika telah tua,ia berkata kpd raja:kini aku telah tua,krn itu kirimkanlah pdku seorg pemuda yg dpt mempelajari ilmu sihir,supaya dpt menggantikan kedudukanku di sisi raja,jika saya telah meninggal dunia.

maka raja memilih seorg pemuda utk belajar ilmu sihir kpd ahli sihir itu.Dan kebetulan di jln yg dilalui pemuda itu, ada seorg Rahib(pendeta);maka tertariklah ia kpd Rahib itu,maka ia duduk mendgrkan ajaran2nya,dan merasa puas pd ajaran rahib itu hingga terlambat dtg ke tempat Sahir itu,dan ia dipukul oleh Sahir itu.Akhirnya ia mengeluh pd Rahib.Berkata Rahib:jika engkau takut dipukul Sahir,katakan:bahwa kau masih ditahan (disuruh) oleh ibumu,dan jika kembali terlambat katakan:… ‘Ditahan oleh Sahir’.maka berjalanla ia dgn baik keadaannya,sehingga terjadi ada binatang besar yg menyebabkan org2 terhenti,tidak berani berjalan.Maka disitulah pemuda itu berkata:hari ini aku akan mengetahui, Sahirkan yg lebih baik ajarannya ataupon rahib?maka ia mengambil batu sambil berkata:Ya Allah jika ajaran rahib lebih Kau sukai drp ajaran Sahir,maka bunuhlah binatang buas ini,supaya org2 dpt berjalan
kemudian dilemparkan binatang itu, dan seketika itu juga matilah,hingga org2 dpt berjalan dgn aman. Maka ia memberitahukan kejadian itu kepada Rahib. Berkata Rahib:Anakku engkau kini lebih utama drpku,dan kau nanti akan mendpt ujian(bala),maka apabila engkau mendapat bala,jgnlah kau tunjuk saya. Kemudia pemuda itu telah mendpt kurnia dr Allah hingga ia dpt menyembuhkan berbagai macam penyakit, terutama yg biasa dikatakan oleh manusia: Tidak dpt sembuh,seperti: buta ,belang dan lain2 penyakit.

Maka ada seorg kwn raja sakit mata hingga buta,dan telah berikhtiar ke mana2 tdk juga sembuh. Kemudian datanglah ia kpd pemuda itu dgn membawa hadiah2 yg byk sekali,sambil berkata:Jika kau dpt menyembuhkan penyakitku,maka dptlah saya mengumpulkan segala apa saja utkmu. Jawab pemuda itu:Saya tidak dpt menyembuhkan kau,tetapi Allah yg menyembuhkan,jika kau percaya kpd Allah,maka saya akan berdoa dan Allah akan menyembuhkan kau. Maka segeralah org itu percaya kepd Allah kemudian didoakan oleh pemuda itu,dan seketika itu juga,sembuh(dpt melihat).Kemudian ia pergi ke majlis raja,maka kagumlah raja melihat ia telah sembuh kembali,raja bertanya:Siapakah yg menyembuhkan matamu?Jawabnya:Tuhanku.raja bertanya:Apakah kau percaya pd Tuhan selain aku?Jawabnya:Tuhanku dan Tuhanmu(Allah).Maka segera ia disiksa oleh raja supaya kembali kpd agama raja itu,tetapi ia tidak berubah imannya,dan raja terus menyiksa pdnya sehingga akhirnya menunjuk kpd pemuda itu.Lalu dipanggil pemuda itu,dan ditanya oleh raja:Hai anakku sihirmu telah melampaui batas sehingga dpt menyembuhkan org buta dan belang?
Jawab pemuda:sesungguhnya saya tdk dpt menyembuhkan seorg pon,hanya Allah yg menyembuhkan.

Maka segera disiksa oleh raja,hingga terpaksa ia menunjuk Rahib
Kemudia dipanggil rahib dan diperintahkan supaya mengninggalkan agamanya. Tetapi rahib tetap menolak perintah raja lalu diambil gergaji dan diletakkan di atas kepalanya dan digergaji hingga terbelah dua badannya.Kemudia tibalah giliran yg ke-2 ialah teman raja itu,maka diperintahkan juga utk meninggalkan agama Tuhan,inipon menolak perintah raja,yg akhirnya ia juga menerima hukuman gergaji dr atas kepala hingga terbelah menjadi dua. kemudian didtgkan pemuda dan diperintahkan utk meninggalkan agama Tuhan,ini juga menolak tawaran raja. Maka raja memerintahkan kpd tenteranya supaya membawa pemuda itu ke atas bukit,dan di sana ditawarkan kpdnya utk melepaskan agama Allah,dan kalau ia tetap meolak maka lemparkan ia dr atas bukit supaya mati.Kemudian ketika telah sampai di puncak bukit,pemuda itu berdoa: ALLAHUMMAK FINIIHIM BIMA SYI”TA(Ya Allah hindarkan aku dr bahaya mereka ini sekehendakMu).mendadak seketika itu bergeraklah bukit sehingga jatuhlah semua tentera raja itu.Dan kembalilah pemuda itu kpd raja.Ditanya oleh raja:kemana tentera yg membawa kamu?

jawabnya:Allah telah menghindarkan saya dr mereka.Kemudia raja memerintahkan beberapa tentera yg lain utk membawa pemuda itu naik perahu dan apabila telah berada di tgh2 laut supaya ditawarkan lagi kpdnya utk meninggalkan agamanya,dan apabila menolak, akan ke laut.Kemudia sesampainya ditgh laut pemuda itu berdoa :ALLAHUMMA FINIIHIM BIMA SYI”TA (Ya Allah hindarkan aku dr bahaya mereka itu sekehendakMu),maka terbaliklah perahu itu sehingga tenggelamlah semua tentera itu.Maka pergilah pemuda itu kpd raja:Kemana tentera yg membawa kamu?Jawabnya:Allah telah menghindarkan aku dr mereka.

Maka Pemuda itu berkata:Hai raja kau tiada dpt membunuh aku kecuali jika kau menurut perintahku.Bertanya raja:Apakah perintahmu?Jawab pemuda itu:Kumpulkan org2 (semua rakyat) dlm suatu lapangan,kemudia gantunglah saya di atas sebuah tiang,dan ambillah anak panahku di tempatnya,serta letakkanlah pd busurnya,kemudian bacalah:BISMILLAH RABBIL GHULAM(dgn nama Allah,tuhan pemuda ini) lalu lepaskan anak panah itu ke arahku.Bila kau lakukan yg demikian itu niscaya dptlah kau membunuhku.Maka segeralah raja mengumpulkan semua rakyat di suatu lapangan,kemudian digantungkan pemuda itu di atas tiang,dan diambilnya anak panah serta diletakkan pd busurnya,lalu membaca: BISMILLAH RABBIL GHULAM(dgn nama Allah,Tuhan pemuda ini),lalu dilepaskanya anak panah itu kpd pemuda itu tepat mengenai pelipisnya.Kemudian pemuda itu meletakkan tgnnya di atas luka yg kene panah itu hingga mati.Maka serentak org2 yg menghadiri kejadian itu berrkata AAMANNA BIRABBIL GHULAM( kami percaya kpd Tuhan pemuda itu),sehingga kepercayan kpd Allah merata pd semua lapisan rakyat.Kemudian disampaikan kpd raja.Tahukah kau yg tadinya kau khuatirkan,kini telah terjadi,semua rakyatmu telah percaya kpd Tuhannya pemuda itu.Maka segera raja memerintahkan membuat parit besar pd tiap2 persimpangan jalan,kemudian dinyalakan api di dlmnya,dan siapa yg berjln diperintahkan utk meninggalkan agamanya,serta kembali kpd agama raja,sedang yg menolak dibakar di dlm api.Setelah dilaksanakan hal yg demikian itu, terjadilah di antara sekian byk org yg disiksa itu,ada seorg wanita yg membawa bayinya,ketika ia diperintah utk meninggalkan agamanya,ia menolak kemudian pd waktu bayinya ditarik utk dimasukkan ke dlm api,tiba2 ibunya menyerah krn tdk sampai hati melihat bayinya akan dibakar,namun dgn mendadak si bayi itu dpt berbicara:Hai ibu sabarlah,sungguh kamu dlm kebenaran (hak)
Muslim

(al burruj,4-8) binasa dan trelaknatlah org2 yg membuat parit,yg ebrai dinyalakan dgn kayu bakar,ketika mereka duduk disekitarnya,sedang mereka menyaksikan apa yg mereka perbuat terhadap org2 yg beriman,dan mereka tidak menyiksa org2 yg mukmin itu melainkan krn org2 mukmin itu beriman kpd Allah Yang Maha perkasa lagi Maha terpuji…

Posted by: msmnotts | May 18, 2008

Summer Camp

Summer Camp

Video promosi

Posted by: hartono86 | May 11, 2008

Oh Mother.

Older Posts »

Categories